|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2008:69
av Sven-E. Kragh och Kerstin Larsson
|
|
|
Nyckeln till framtidsrummet
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att efter beredning uppdra åt ett stift att fungera som nationellt centrum för att driva ett målstyrt kvalificerat utvärderings- och utvecklingsarbete vad gäller Svenska kyrkans konfirmandarbete.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att formulera en nationell kursplan för konfirmandarbetet med en innehållsdeklaration, en minsta gemensam nämnare, för innehållet i Svenska kyrkans konfirmandarbete.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att anta en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål.
Motivering
I skriften Vägar framåt i Svenska kyrkans konfirmandarbete (Karlstads stift 2007) skriver författarna: ”Hur kan god kvalitet definieras i Svenska kyrkans konfirmandarbete och vad kan och bör kyrkan göra för att kvalitetsutveckla konfirmandarbetet?”
Bakgrunden till frågan och det arbete som inleddes i Karlstads stift år 2003 var den vikande trenden som kyrkans konfirmandarbete befinner sig i sedan ett par decennier. Från 1996 till 2006 var nedgången hela 27 procent.
Enligt analysen kom man fram till två viktiga utgångspunkter för att kyrkan bör ta gemensamma krafttag för att arbeta med frågan om konfirmandarbetet.
1. Svenska kyrkans konfirmandarbete har en avgörande betydelse för människors kontakt med kristen tro i Sverige.
Det går inte att överskatta betydelsen av konfirmandarbetet som en tjänst till unga människor i Sverige. Det har stor betydelse för det svenska samhället att ca 500 000 personer av befolkningen i åldern 16–25 år under de senaste tio åren har deltagit i den 60-timmarskurs i kristen tro som Svenska kyrkans konfirmandarbete innebär.
Konfirmandarbetet är en betydelsefull förmedlare av värdegrund, traditioner och riter. Det ger deltagarna möjlighet att bearbeta grundläggande livsfrågor samt erbjuder ett möte med kristen tro.
2. Svenska kyrkans konfirmandarbete har också en avgörande betydelse för människors relation till Svenska kyrkan.
Svenska kyrkan måste på alla områden slå vakt om kontaktytorna mellan kyrka och folk. Konfirmandarbetet är en viktig sådan kontaktyta. Vi vet att ju fler sådana kontakter som människor har haft desto lättare har både människa och kyrka att anknyta till sådana kontakter vid senare tillfällen i livet. Därför måste kvalitetssäkring och utveckling av Svenska kyrkan konfirmandarbete sättas högt upp på agendan för alla nivåer inom kyrkan.
De ”nya riktlinjerna” reglerar framför allt ramarna för konfirmandarbete dvs. ekonomi, personal, timmar osv. Nu är det tid att gå vidare och tala om innehållet. Detta arbete bör ha sin tyngdpunkt så nära ungdomarna som möjligt och därför ska utvecklingsarbetet ligga på den nivå som ska stödja församlingarnas arbete med undervisningen, alltså stiftet.
Karlstad och Östra Ämtervik den 19 juli 2008
Sven-E. Kragh (c) Kerstin Larsson (c)   
|